בישול איטי - והפעם על פלטת שבת


  • ניהול קולינרי

    בישול על פלטה??? שואלים בתמיהה, אנשים ששומעים על כך לראשונה.
    אז כן, אפשר ורצוי לבשל על פלטה.

    בישול על פלטה נכנס לקטגוריית "בישול איטי".

    כאשר מבשלים בטמפרטורה נמוכה התוצאה שמתקבלת לא משתווה לאוכל שמבושל על כיריים. לא שהאוכל שבושל על כיריים לא טעים! אבל חומר גלם שמתבשל בסבלנות, על חום נמוך, נותן תוצאה נימוחה, מלאה בטעמים.
    כאשר מבשלים בחום גבוה, הבשר (או כל חומר גלם אחר) מתכווץ. כתוצאה מהכיווץ האוטומטי הוא מפריש את הנוזלים שבתוכו ויחד עם הנוזלים גם הטעם יוצא.
    הטעמים לא מתנדפים. הם נשארים בתוך הרוטב. אם נותנים לתבשיל לנוח, הטעמים אשר ברוטב ייספגו בחומר הגלם שבושל ונקבל מאכל עשיר בטעמים.

    ניקח כדוגמה "גולש". זהו תבשיל שמורכב מבשר בקר ותפוחי אדמה. הבישול שלו די מהיר (כשעתיים - שלוש) שלאחריו, אם תטעמו, לא תבינו איך מעיזים להגיש לכם מאכל כל כך תפל. אך, אל דאגה! טעמו משתבח עם הזמן. כלומר, הוא יהיה טעים, החל מיום אחד והלאה, לאחר ההכנה. ולמה? כי מבשלים אותו בחום בינוני - גבוה כך שהטעמים לא נספגים בבשר. לאחר שהוא מתקרר ונח, הטעמים מתחילים אט אט לחדור פנימה.

    דוגמה נוספת:
    אגסים ביין. מיד בתום הבישול הם יקבלו צבע בהיר מבחוץ, ויישארו לבנים מבפנים. גם הטעם לא משהו... לאחר כיממה, כשנחצה אותם, נגלה שצבע היין החל לעבור את השכבה החיצונית. ביום השני, הצבע החיצוני יהיה ממש יפה, וימשיך לחדור לכיוון מרכז הפרי. ביום השלישי, האגסים יהיו ספוגים בטעם וצבע היין עד הליבה.

    זה מה שבעצם קורה בבישול איטי - בחום נמוך. חומר הגלם המתבשל לא מתכווץ, התהליך יותר ארוך וכך יש תווך זמן לספיגת הטעמים.

    אחרי שהבנו (מקווה...) את היתרונות שבבישול איטי, נלמד איך לבצע זאת למעשה, והפעם על הפלטה.

    קודם כל, אתם צריכים להכיר את הפלטה שלכם.
    האם החום מספיק גבוה?
    האם יש אזורים יותר חמים ומנגד אזורים פחות חמים?
    שימו לב לדברים האלה.

    בשלב ראשון, אני מציעה שתתנסו בבישול על הפלטה באמצע השבוע או בחג, ולא בשבת, כי בשבת, אם רואים שמשהו לא בסדר, אי אפשר לעשות כלום.

    מתחילים לבשל על הפלטה כ6-8 שעות לפני שעת הארוחה / סעודה. תלוי בגודל הסיר, חום הפלטה, והאם האוכל קפוא או מופשר.

    אם אתם חוששים, קחו תווך זמן ארוך יותר.

    מכסים את הפלטה ב2 שכבות נייר אלומיניום (נייר כסף).

    עוטפים את הסיר בנייר אלומיניום מלמטה כלפי מעלה:
    תולשים נייר כסף בגודל כפול מתחתית הסיר. שמים את הסיר במרכז הנייר ומרימים את השוליים כך שיעטפו את דפנות הסיר מבחוץ.

    2 הפעולות האחרונות נועדו להגביר את החום.

    אם יש מספיק זמן, והאוכל לא קפוא, אין צורך להרתיח את התבשיל לפני שמעלים על הפלטה. אם הזמן דחוק, מביאים לרתיחה ומבשלים כשעה עד שעתיים ואח"כ מעבירים לפלטה. מכסים במגבת. (זהירות! המגבת יכולה להישרף אם היא נוגעת בפלטה החמה זמן ממושך.) לאחר כשעה בודקים אם התחיל להתחמם. במידה ולא, מוסיפים עוד נייר אלומיניום סביב הסיר ומכסים במגבת נוספת.

    זכרו!!!

    הרתיחה תגיע אחרי הרבההההה זמן.

    אין צורך להיבהל כשזה לא קורה אחרי שעה.

    במשך השבת, אחרי שאתם בטוחים שהאוכל כבר מבושל כל צורכו, עקבו אחרי הבישול. בידקו: האם יש צורך במגבת נוספת? או שאולי ההפך: אולי צריך להוריד את המגבה או להעביר את הסיר למקום פחות חם?

    ולא לשכוח לכוון:
    "לכבוד שבת קודש"

    בהצלחה.


  • מנהל מקצועות E p P E

    תודה רבה על הפוסט המושקע מאד!
    האמת, לי זה נשמע מעט מורכב, אבל אולי למנוסים פה לא?...

    אנסה לפשט את זה. האם את מה שאני רגיל לבשל על האש ביום שישי ולשים על הפלטה, אוכל להתחיל כמה שעות לפני שבת מייד על הפלטה? אם כן כמה? והאם אני חייב את ניירות הכסף (שכמדומני עלולים להיות מסוכנים כפי שהבנתי), או שהכל רגיל, רק שמתחילים מיד בפלטה, והרבה זמן לפני?



  • @GolanArt אמר בבישול איטי - והפעם על פלטת שבת:

    תודה רבה על הפוסט המושקע מאד!
    האמת, לי זה נשמע מעט מורכב, אבל אולי למנוסים פה לא?...

    אנסה לפשט את זה. האם את מה שאני רגיל לבשל על האש ביום שישי ולשים על הפלטה, אוכל להתחיל כמה שעות לפני שבת מייד על הפלטה? אם כן כמה? והאם אני חייב את ניירות הכסף (שכמדומני עלולים להיות מסוכנים כפי שהבנתי), או שהכל רגיל, רק שמתחילים מיד בפלטה, והרבה זמן לפני?

    אנחנו מבשלים באופן קבוע את העוף של שבת בלילה אך ורק על הפלטה.
    מניחים בתבנית אלומניום, סוגרים היטב בנייר כסף, מניחים מגבת מעל לצורך איטום החום, ובתוך כמה שעות העוף יוצא עסיסי ורך מאין כמוהו!
    מינימום שעה וחצי - שעתיים. יש כאלו שמניחים במקום פחות חם בפלטה ללילה שלם - מומלץ לנסות!
    רק להקפיד: שהתבנית תהיה אטומה, מכוסה. ושיהיו מספיק נוזלים בהתאם למספר השעות שהנחתם על הפלטה.


  • ניהול קולינרי

    @GolanArt אמר בבישול איטי - והפעם על פלטת שבת:

    תודה רבה על הפוסט המושקע מאד!
    האמת, לי זה נשמע מעט מורכב, אבל אולי למנוסים פה לא?...

    אנסה לפשט את זה. האם את מה שאני רגיל לבשל על האש ביום שישי ולשים על הפלטה, אוכל להתחיל כמה שעות לפני שבת מייד על הפלטה? אם כן כמה? והאם אני חייב את ניירות הכסף (שכמדומני עלולים להיות מסוכנים כפי שהבנתי), או שהכל רגיל, רק שמתחילים מיד בפלטה, והרבה זמן לפני?

    אולי ההסבר הארוך (מידיי?) נותן תחושה שזה מסובך.
    אז, לא. זה ממש לא מסובך.

    לפי מה שידוע לי נייר כסף לא מסוכן. הרבה מנות מבושלות כשהן עטופות בנייר כסף.
    האם חייבים את הנייר כסף? כן! ללא תוספת השכבות שמגבירות את החום, הבישול ייתרחש בסוף אבל ייקח הרבה הרבה יותר זמן. כמה ימים.


  • מנהל מקצועות E p P E

    @גיטי אמר בבישול איטי - והפעם על פלטת שבת:

    @GolanArt אמר בבישול איטי - והפעם על פלטת שבת:

    תודה רבה על הפוסט המושקע מאד!
    האמת, לי זה נשמע מעט מורכב, אבל אולי למנוסים פה לא?...

    אנסה לפשט את זה. האם את מה שאני רגיל לבשל על האש ביום שישי ולשים על הפלטה, אוכל להתחיל כמה שעות לפני שבת מייד על הפלטה? אם כן כמה? והאם אני חייב את ניירות הכסף (שכמדומני עלולים להיות מסוכנים כפי שהבנתי), או שהכל רגיל, רק שמתחילים מיד בפלטה, והרבה זמן לפני?

    אולי ההסבר הארוך (מידיי?) נותן תחושה שזה מסובך.
    אז, לא. זה ממש לא מסובך.

    לפי מה שידוע לי נייר כסף לא מסוכן. הרבה מנות מבושלות כשהן עטופות בנייר כסף.
    האם חייבים את הנייר כסף? כן! ללא תוספת השכבות שמגבירות את החום, הבישול ייתרחש בסוף אבל ייקח הרבה הרבה יותר זמן. כמה ימים.

    כיסויים קלאסיים לסירים לא עושים את עבודת הבידוד מספיק טוב?


  • ניהול קולינרי

    @מתחיל-מומחה אמר בבישול איטי - והפעם על פלטת שבת:

    @GolanArt אמר בבישול איטי - והפעם על פלטת שבת:

    תודה רבה על הפוסט המושקע מאד!
    האמת, לי זה נשמע מעט מורכב, אבל אולי למנוסים פה לא?...

    אנסה לפשט את זה. האם את מה שאני רגיל לבשל על האש ביום שישי ולשים על הפלטה, אוכל להתחיל כמה שעות לפני שבת מייד על הפלטה? אם כן כמה? והאם אני חייב את ניירות הכסף (שכמדומני עלולים להיות מסוכנים כפי שהבנתי), או שהכל רגיל, רק שמתחילים מיד בפלטה, והרבה זמן לפני?

    אנחנו מבשלים באופן קבוע את העוף של שבת בלילה אך ורק על הפלטה.
    מניחים בתבנית אלומניום, סוגרים היטב בנייר כסף, מניחים מגבת מעל לצורך איטום החום, ובתוך כמה שעות העוף יוצא עסיסי ורך מאין כמוהו!
    מינימום שעה וחצי - שעתיים. יש כאלו שמניחים במקום פחות חם בפלטה ללילה שלם - מומלץ לנסות!
    רק להקפיד: שהתבנית תהיה אטומה, מכוסה. ושיהיו מספיק נוזלים בהתאם למספר השעות שהנחתם על הפלטה.

    טיפ קטן:
    אם מתחילים את בישול העוף על הפלטה ללא תוספת מים, העוף יתבשל בנוזלים ובשומנים של עצמו. הטעם? עוד יותר משובח.


  • ניהול קולינרי

    @GolanArt אמר בבישול איטי - והפעם על פלטת שבת:

    @גיטי אמר בבישול איטי - והפעם על פלטת שבת:

    @GolanArt אמר בבישול איטי - והפעם על פלטת שבת:

    תודה רבה על הפוסט המושקע מאד!
    האמת, לי זה נשמע מעט מורכב, אבל אולי למנוסים פה לא?...

    אנסה לפשט את זה. האם את מה שאני רגיל לבשל על האש ביום שישי ולשים על הפלטה, אוכל להתחיל כמה שעות לפני שבת מייד על הפלטה? אם כן כמה? והאם אני חייב את ניירות הכסף (שכמדומני עלולים להיות מסוכנים כפי שהבנתי), או שהכל רגיל, רק שמתחילים מיד בפלטה, והרבה זמן לפני?

    אולי ההסבר הארוך (מידיי?) נותן תחושה שזה מסובך.
    אז, לא. זה ממש לא מסובך.

    לפי מה שידוע לי נייר כסף לא מסוכן. הרבה מנות מבושלות כשהן עטופות בנייר כסף.
    האם חייבים את הנייר כסף? כן! ללא תוספת השכבות שמגבירות את החום, הבישול ייתרחש בסוף אבל ייקח הרבה הרבה יותר זמן. כמה ימים.

    כיסויים קלאסיים לסירים לא עושים את עבודת הבידוד מספיק טוב?

    הכיסויים באים מעל לסיר, לא?
    אנחנו מדברים כאן על תוספת שכבות מתחת לסיר.


  • En P P ניהול

    מנסיון של בישול בשר בקר על פלטה בחג (במשך 7 שעות),
    יצא רך, עסיסי וטעים יותר מתמיד.

    מומלץ במיוחד.



  • @גיטי אמר בבישול איטי - והפעם על פלטת שבת:

    טיפ קטן:
    אם מתחילים את בישול העוף על הפלטה ללא תוספת מים, העוף יתבשל בנוזלים ובשומנים של עצמו. הטעם? עוד יותר משובח.

    נכון.
    בעיקר מומלץ לכמות גדולה של עופות ביחס לתבנית לא מאוד גדולה. אמנם כשמבשלים כמה חלקי עופות בודדים, יש לשקול את האפשרות שלא יהיו מספיק נוזלים והעוף ישרף בשהיה הארוכה על הפלטה.


  • ניהול קולינרי

    @מתחיל-מומחה אמר בבישול איטי - והפעם על פלטת שבת:

    @גיטי אמר בבישול איטי - והפעם על פלטת שבת:

    טיפ קטן:
    אם מתחילים את בישול העוף על הפלטה ללא תוספת מים, העוף יתבשל בנוזלים ובשומנים של עצמו. הטעם? עוד יותר משובח.

    נכון.
    בעיקר מומלץ לכמות גדולה של עופות ביחס לתבנית לא מאוד גדולה. אמנם כשמבשלים כמה חלקי עופות בודדים, יש לשקול את האפשרות שלא יהיו מספיק נוזלים והעוף ישרף בשהיה הארוכה על הפלטה.

    100%


  • P משתמש תומך

    לסיעור מוחות בלבד - חלק מההלכות הנוהגות בפלטה בשבת מגיעות מנקודת הנחה שאין דרך בישול בפלאטה, גם אני משתמש בדרך הזו, בעיקר לקיצור תהליכי יום שישי, שמים הכל בתבנית, על הפלאטה ושלום, ונהיה מזה שממש דרך בישול בפלאטה.
    ניפגש בפורום לתורה להמשך.



  • אנחנו שמים בתחתית הסיר בצל חתוך ותפו''א ומעל
    את העוף, מפזרים קצת פלפל שחור גרוס וטיפה מלח,
    ככה עד שבת בבוקר, יוצא טוב!! (אחלה - בלע''ז)


התחבר כדי לפרסם תגובה
 

עיצוב: GolanArt

6
מחובר

2.1k
משתמשים

4.0k
נושאים

31.3k
פוסטים